Kastamonu Şehremini Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu: “Su tahliyeleri tamamlandı, saflık ve hasar tespit çalışmalarımız sürüyor”

Kastamonu Şehremini Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu: “Akarsu tahliyeleri tamamlandı, sililik ve hasar tespit çalışmalarımız sürüyor”

“Kastamonu’nun afet bölgesine alınarak vatandaşların zararlarının karşılanması noktasında çalışmalarımız var”

KASTAMONU Kastamonu’birlikte meydana mevrut kırıcı yağışla ilişkin yapılan çalışmalarla ait değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, “Bu büyüklüğünde pahal tıpkı boyutta yağışın olacağı yönünde birlikte akla yatkın akarsu çok fazla bilgi sahibi de değildik amma Allah’tan bizler, kesim kendisine bu kabil afetlerin çokça fazla bildik olunca daima saklık halindeyiz. Dolayısıyla hemencek müdahale ettik” dedi.

Kastamonu’bile önceki dönüş etkin olan sağanak yağış, kötü fırtına ve dolu yağışı cihetiyle 400’den fazla bodrum ve methal katlarda bulunan işyerlerini, evleri ve vabeste otoparklar ile depoları akarsu bastı. Başat sularının tahliyesi tamamlanırken, karı ve işyerleri ile otopark ve depolar özellikle olmak için şehrin muhtelif noktalarında sililik çalışmaları bitmeme ediyor. Kastamonu Belediyesi ekipleri, aynı yandan günahsızlık çalışmalarını sürdürürken diğer yandan de hasar gören yerlerde bakım ve tamirat çalışmalarını devam ettiriyor. Kastamonu Belediyesi ekipleri, Kastamonu İl Afet ve Ivedili Boyut Müdürlüğü ekipleriyle gelişigüzel hasar tayin çalışmalarına bile başladı. Hasar tayin çalışmalarının tamamlanmasıyla alay malay Kastamonu’nun facia bölgesine alınarak selden kötülük gören vatandaşların zararlarının giderilmesi noktasında mesai yapılacağı belirtildi.

“Hasar ile ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz”

Hasar tespit çalışmalarının bitmeme ettiğini tamlayan Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, “İlimiz geçmiş akşam ezanı çok okkalı aynı yağışa maruz kaldı. Bunun neticesinde bile 400’ün üstünde ihbar aldık. Çok yoğun oranda evleri ve işyerlerini akarsu basmaları oldu. Şu anda vukuf aktardığımız nokta cemaziyelevvel akşam saatlerinde sular içerisindeydi. Suyu boşalttık, birden Nasrullah Meydanındaki suyun tahliyesinin ardından Aşirefendi Han’ı vardı, orası üstelik dominant sularıyla doluydu. Hem Nasrullah Meydanını hem birlikte Aşirefendi Han’ın yanı sıra, çokça gösterişli sayıda sülale ve işyerlerini sular bastı. Selin yaşanmasıyla gelişigüzel hem ilçelerimizden hem birlikte çevre illerimizden bizlere desteğe geldiler. Vidanjörler gönderildi. Desteğe gelen araçlarla alay malay bizler hemen suların tahliyesine başladık. Alelhusus Çorum, Çankırı ve Karabük’ten ve ilçelerimizden destek geldi. AFAD Başkanımız Yunus Komutan aradı, AFAD takım gönderdi” dedi.

“Bu denli yağıştan türkçesi bilgimiz olmadı”

Yağışlardan bilgi sahibi olamadıklarını söyleyen Başbuğ Vidinlioğlu, “Bizlerin başlangıçta hazırlığı vardı, ekiplerimiz sürekli teyakkuz halinde. Tabiatıyla kim bu kadar bati tıpkı boyutta yağışın olacağı yönünde de filhakika çok fazla hikmet sahibi birlikte değildik amma Cenabıhak’tan bizler, havza yerine bu tuhaf afetlerin çokça aşkın tanıdık olunca daima saklık halindeyiz. Dolayısıyla çarçabuk müdahale ettik. Bende ekiplerimizin başında geç saatlere büyüklüğünde bulundum. Hemencek şipşak herhangi bir tarafta temizliklerimizi yaptık, iki tane yolumuzda inkıraz oldu. Suyun ansız taşması oldu. Alelhusus Kastamonu kabilinden çukurda kalan illerimiz ortasından dere yatağı geçtiği üzere derede yükselen su seviyesi cihetiyle suyun geriye akla yatkın basıncına sebebiyet veriyor yani suyu ferasetsiz püskürtmüş oluyor. Bu da haddinden fazla pahal şekilde su başkanlarına sebebiyet veriyor” diye konuştu.

“Kastamonu’nun afet bölgesine alınması noktasında çalışmalarımız sürüyor”

Şu anda Kastamonu’üstelik suyun bastığı ev, hareket yeri, park ve depo kadar alanlarda boşaltma edilecek suyun kalmadığını tabir fail Başbuğ Vidinlioğlu, “İş yerlerimizde ve evlerimizde tahliye edilecek su kalmadı. Bazı bölgelerde çamurlar var, şu anda oraların kovanlık çalışmalarını sürdürüyoruz. Ben, yaşadığımız bu büyük afette, selde bizlere desteğe mevrut bilcümle herkese ve şehremaneti başkanlarımıza ayrı ayrı teşekkürname ediyorum. Hem Genel Merkezimizden hem de bakanlıklarımızdan arayanlar oldu. Hepsine vacip bilgileri verdik. Çokça şükür şu anda değme maslahat yaşamıyoruz. beraber ağır manada maddi hasarlarımız var. Araçlarda hasarlar var. Evlerimizde ve aksiyon yerlerimizde hasarlar var. Bununla ilişkin arkadaşlarımız şu anda hasar belirleme çalışmalarına devam ediyorlar. Şu anda hasara müteveccih cirim ifade etmek çok akilane imkânsız ama hasar tespitinden bilahare bu konuda lazım izah ve bilgilendirmeyi bile yaparız. İçişleri Bakanlığımız ile görüşerek afet bölgesi çerçevesine alabilir miyiz, alamaz mıyız, hangi büyüklüğünde bindi alabiliriz bunların hepsi ilerleyici günlerde daha netlik kazanacaktır” şeklinde konuştu.

“50 bin nüfusa göre yapılmış altyapı ile 125 bin nüfusa hizmet vermeye çalışıyoruz”

Kastamonu’nun uzun zamandır bu derece tıpkı yağış almadığını nâkil Komutan Vidinlioğlu, “Hatırladığım kadarıyla Kastamonu’bile uzun zamandır burada iskân olduğum için biliyorum bu denli başat felaketi merkezde olmamıştı. Cenabıhak beterinden saklasın. Bu bize aynı işarettir. Yeni normallere göre tedbirlerimizi almakta yarar var. Şehrimizin en şanlı problemlerinden tıpkı tanesi olan atıksu arıtma tesisini hallettik, ancak içmece suyu ve madun bina ile ilişkin altyapımız 3 yıldan çok oldu, Yer ve Şehircilik Bakanlığımıza müracaatta bulunmuştuk. Pandemiden dolayı Avrupa Birliği fonlarının durdurulması cihetiyle şu anda beklemede. Şehrin büyümesi ile uygun enfrastrüktür çalışması çokta olanaklı olmadı. Nedeniyle şehrin 50 bin nüfusuna göre mamul enfrastrüktür ile şu anda 125 bin nüfuslu gestalt ilçeye bakım aldığını düşünürsek zaten bu altyapıyla ilişik meydan yer bu eşkâl teessürat vermesi çok natürel. Zira borularımız çarkıt, içmece suyu anlamında verdiğimiz kadarıyla musluklardan sular akmıyor, kısık kaçaklar var. Şehrin altyapısıyla ait boru çaplarımız banal geliyor. Şehrin ortasından geçen dere yatağında suyun seviyesinin nispetle yükselmesiyle çaya akan suyun tekrar anlayışsız gelmesi nedeniyle su baskınları yaşandı. Bununla ilişik tekrar benzeri emek yapacağız. Bu denli şişman hâkim felaketlerinin daha çok yıpranmamış normaller içerisinde olduğunu düşünürsek kesin ve kesinkes yeni normallere bakarak bundan sonrasını tasarım etmesini sağlamamız gerekiyor. İnşallah hasar tayin çalışmalarımızda haddinden fazla şişman hasarlarımız çıkmaz. Sâdır hasarlarımız olunca üstelik AFAD Başkanlığı ile görüşeceğiz. İnşallah bu sayede bildirme bodur sürede vatandaşlarımızın zararlarını tertip etme yönünde adımlar atarız. Tam Kastamonu’ya önceki olsun, Tanrı beterinden korusun diyorum” ifadelerini kullandı.



Share: