İşitme engelliler amacıyla yerel ve milli aygıt

İşitme engelliler amacıyla yerel ve milli aygıt

İşitme engelliler amacıyla sesi doğala yakın algılayan evcil işitme cihazı

İSTANBUL – İşitme engelliler üzere sesin doğala yakın haliyle algılanmasını imkan veren ve yükleme edilerek kullanma sağlayıcı TÜBİTAK destekli adına geliştirilen yerel ve milli işitme cihazının tanıtımı yapıldı.

Teknolojik gelişmeler toplumun değme alanında etkisini gösterirken bir işitme cihazı üreticisi firmanın TÜBİTAK’ın desteğiyle geliştirdiği “Transducers in the ear (Tie)” adlı teknolojinin tanıtımı Beyoğlu’ndaki aynı otelde yapıldı. Etkinlikte cihaza ilgilendiren bilgi verilirken İÇEV (İşitme Mânialı Bireyler Terbiye Vakfı) El Topu takımında vadi düzlük işitme mânialı oyuncular dahi cihazla ait deneyimlerini paylaştı. Cihazın özge ürünlerden farkında ait mütekellim Ear Technic EKMEK Umumi Heyet Başkanı Mehmet Emin Ağaç, “Maşa düşünce dostu zira sesi rahat anlayabiliyor. Kanı o sesi dinlediği ahit yorulmuyor çünkü arada bir benzeri radyoyu düşünün hışırtı varsa kaybeder, kapatır gidersiniz, bu cihazla anca tıpkısı nitelik namevcut. Gayrı cihazlarla farkı şu; mevcut olan, anadan görme cihazlar hoparlör mikrofonu kulak arkasına takıyor. Dolayısıyla kulak kepçesinin bütün fonksiyonları kayboluyor. Rüzgarın sesini, hışırtısını kestirmece 22 desibel, gürültüleri bayağı çekiyor, saltanatsız harfleri güçlendirebiliyor ki kelimeler abat anlaşılabilsin diyerek açık frekansta sesi sunabiliyor. Pil değişime serencam diyoruz bundan sonra sema cihazını 3 saat şarj ederek tahminî 18 saat kullanabiliyoruz. Ürünümüz yerli ve milli, ABD’bile patenti alındı. Daim gelişen bire bir kitap, şu anda 3’üncü neslini çıkarmaya çalışıyoruz. Dünyanın 50 ülkesine dahi ihracatı var” şeklinde konuştu.

Cihazı kullanan 25 yaşındaki sporcu Beyza Vuzuh Delice, “Bu maşa tabi kim birlikte duymamın daha bol olmasını sağladı. Hele maçlarda arkadaşlarla olan iletişimimi, hocamı henüz bol anlamama gibi faydaları oldu. Karşılaşma atmosferi, lehtar, düdük sesi o an haddinden fazla patırtılı bir düz olduğu için da pres oluyor amma eskimemiş cihazla, teknolojiyle elan gani oluyor” ifadelerini kullandı.

Share: