“Haberleşme çipi”yle bergüzar alan üniversiteliler eskimemiş yetenekler yetiştirmeyi hedefliyor

Geliştirdikleri tanıtma çipiyle TEKNOFEST KARADENİZ’üstelik üçüncülük ödülü kazanan Karabük Üniversitesi öğrencileri, bu alanda çaplı şahıslar yetiştirmeyi hedefliyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Ruh Elektronik Mühendisliği bölümü serencam derslik öğrencileri Fahrettin Çevik, Mehmet Emin Çil, Esat Özcan ve Ramazan Harun Arslan’dan oluşan SARHOŞ-X takımı, 4G/LTE standartlarında danışma yapabilme özelliğine eş yonga tasarladı.

Akıllı cihazlarda, defans araçlarında, uçaklarda, telefonlarda, elektrikli araçlarda, feza çalışmalarında ve mikromobilite araçlarında kullanılabilecek çiple 30 Ağustos-4 Eylül’de Samsun’de planlı TEKNOFEST KARADENİZ’e katılan öğrenciler, 912 proje ortada finallere kalarak üçüncü oldu.

“Haberleşme çipi”ni daha bile geliştirmeyi hedefleyen öğrenciler, mezun olduktan sonradan birlikte takımla alay malay yarışmalara katılmaya bitmeme edecek. Gelişigüzel yıl takımın bünyesine karışma edecekleri eskimemiş öğrencileri yetiştirecek öğrenciler, bu alanda verimlilik katetmek istiyor.

“Amacımız çaplı, dört dörtlük şahıslar çoğaltmak”

Mızıka üyesi Fahrettin Çalak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çipin dünyada imdi iri ihtiyaç olduğunu söyledi.

4G/LTE standartlarında danışma yapan çip tasarlamak amacıyla alanlarında muvaffakiyetli arkadaşlarından oluşan ayrımsız kadro kurduklarını anlatan Çevik, çokça alçak ve kavi sürecin ardından başarıya ulaştıklarını tabir etti.

Çip beğenmek amacıyla yabancı kaynakları bile kullandıklarını aktaran Çalak, “Çip geliştirmeyi başardık ve 912 projenin içinden 3’üncü olduk. Öncelikle amacımız, bu konuda öge tavlandırmak. Amacımız aktüel haberleşme, çip krizini dahi düşünürsek Türkiye’nin yonga üstüne idraksiz kalmaması, krizlere alın önlem oluşturması üzere yetenekli, kıyak eşhas desteklemek.” diye niteleyerek konuştu.

Çalak, sunu mahdut çipin üstelik yüksek mühendislik hesaplamaları gerektirdiğine meni ederek, üretimden sonradan doğrulanma aşamalarının bulunduğunu, o nedenle başlı başına mütehammil tıpkı proses olduğunu kaydetti.

“Bu çalışmanın makalesini yazmayı düşünüyoruz”

Çipi elan da yükseltmek istediklerinin altını çizen Çalak, “Bu işe eskimemiş başladık, 5 maaş benzeri proses. On Paralık bilmediğimiz ayrımsız mikroelektronik alanda metrekarenin milyonda 1’i kadar küçültülmüş oranda 130Nm tasarladık bunu. Bu çalışmanın makalesini yazmayı düşünüyoruz. Hem Türki hem dahi İngilizce kaynaklarda bunu benimsemek istiyoruz kim literatüre bir katkımız bulunsun.” dedi.

Projelerinin bazı başlıklardan oluştuğunu aktaran takım üyesi Mehmet Emin Çil de şu bilgileri paylaştı:

“Bunlardan birisi bant aralığı referans devresiydi. Bu konuda hocalarımızdan bindi aldık. makul simülasyon yapılması maksut programlar vardı. Bunun için daraç dışındaki bu alanda program yazan insanlarla tıkandığımız yerde görüştük. artık op amp (işlemsel amplifikatör) tarafı vardı. Op ampta da süzek tasarlamamız istenmişti. Bunları yaptık.”

Çipin yerli sanayide kullanılabileceğini anlatan Çil, “Bildiğiniz gibi defans sanayisinde mergup çipler Türkiye eliyle üretiliyor. Henüz çok komponent üretilmesi hedefleniyor. Şu an analogda olduğumuz üzere 8 bacaklı bütünleşmiş tasarladık. Dijital tarafta birlikte yetersiz işlemci tasarlanması istendi. Bunların koşut şekilde yürütülerek elan varlıklı malzeme tedarikine ulaşılması hedefleniyor.” şeklinde konuştu.

Share: