Gümüşhane’de yağışsızlık arıların dengesini değiştirdi

Gümüşhane’üstelik kuraklık arıların dengesini değiştirdi

Arıcılar karaca kışın ortasında arılara hizmet ve yemleme yapıyor

Arıcı Maksat Akçay:

” Çernobil’den sonra ilk kez hakeza ayrımsız madde yaşıyorum”

GÜMÜŞHANE – Kurak ve kurak geçen kişmiri kışın ortasında adeta bahar havasının buyruk sürdüğü Gümüşhane’de arılar da kuraklıktan etkilendi. Hamam havada kovanlarından sâdır arılara yiyecek takviyesi yapılıyor.

Karasal iklimin buyruk sürdüğü Gümüşhane, mutluluk genelinde hareketli olan kuraklığı yeryüzü efdal oranda hararetli illerden birisi. Barajların çekilerek erke üretimini sekteye uğrattığı Gümüşhane’da dağların zirvelerinde birlikte kardan işaret yok.

Hava sıcaklığının gündüzleri 10 dereceyi geçtiği Gümüşhane’de kovandan çıkmaması gereken arılar baharat aylarındaki üzere kovanlarını terk etmeye başladı.

Normal zamanda kar altında kalması gereken kovanların ısınması sonucu içindeki arılar yığılmak hesabına hariç çıkıp uçuşmaya başlayınca kovanının içindeki besinleri bitme noktasına geldi.

Arıcılar bu durumu yıllardır yaşamadıklarını belirtip “en üst Çernobil’den sonradan böyle aynı öz görmüştük” ifadelerini kullanırken kovanlarında kümelenmeyen arıların yiyecek ihtiyacı üzere Aile ayının sonuna akıllıca kovanları açıp katışıksız keki koyuyor.

“1986’bile Çernobil’den sonra böyle ayrımsız kalın oldu amma iklimden dolayı değildi”

Yıllardan beri arıcılıkla uğraşan Garaz Akçay, mevsimlerin bu yılki gibi hiçbir antlaşma olmadığını belirterek, “Ben 60 yaşındayım ve bu zamana kadar 1986’üstelik Çernobil’den sonra böyle bir sıklet oldu amma iklimden hava değildi o. Şu anda kar yağışı yok. Gümüşhane, ev 2023 dünya saydam, dağların tepelerinde tozarak dahi namevcut. Güzeşte sene zaman çokça güzeldi, kar yağışı çok iyiydi. Her sezon kendini yaşattı ve çokça artımlı birlikte aynı yıl oldu. Ama bu yıl bu şekilde devam ederse tarımın bilcümle kesimlerinde olduğu gibi arıcılıkta üstelik alelhusus bizim bölgemizde çokça sıkıntılar olacak susuzluk başta girmek için” dedi.

“Arılar bu sene hiç kış moduna girmedi”

Bu dönemde Gümüşhane’dahi değil yemleme arının yanına de gidilmemesi gerektiğini kaydeden Akçay, “Arılar şu anda normalde kışlama modunda. Şu anda uyuyor olması, kümelenmiş olması geçişsiz. Donmasını engellemek için anne arıyı aralarına alıp grup halinde olmaları geçişsiz amma arılar çalışıyor. Epeydir, çalışıyor. Hiç şita moduna girmediler. Bu birlikte gerek istemez arıları yemleme ihtiyacı doğuruyor. Ama bu şekilde devam ederse yazın bile ağızotu moduna gireceğiz. Yani bal filan olma olasılığı çokça az bu şartlarda. Mevsimin bu şekilde gitmesi arıların bakımını da güçleştiriyor, var olmasını üstelik güçleştirecek” diye konuştu.

“Mevsimin bu şekilde gitmesi birlik tarımı etkileyeceği gibi arıcılığı dahi haddinden fazla fazla ters yönde etkileyecek”

Alelhusus Gümüşhane bölgesinde kuraklığın yazın bile devam etmesi halinde arıların kendini idame ettirmesinin cins olmayacağını dile getiren Akçay, “Öz şu anda havalar yunak gittiği amacıyla yavru koyuyor. Bala koyduğu ant eğer bundan sonra sevimsiz olursa o bala çürüğüne dönecek. O zaman da tamamıyla üzücü olacak. Normalde çocuk çürüğü olduğu antlaşma arıyı kovanıyla yakmak lazım ondan kurtarabilmek için. Demincek yıpranmamış ilaçlar bundan sonra diyorlar ama çok etkili olmuyor. Dolayısıyla bile yani mevsimin bu şekilde gitmesi bütün tarımı etkileyeceği kabil arıcılığı de haddinden fazla fazla karşıt yönde etkileyecek” ifadelerini kullandı.

Share: