“Evcil Yönetimler ve Ekincilik Çalıştayı” Kocaeli’de başladı

Arsıulusal Tarım Şehirleri Birliğince (AGRICITIES) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi aile sahipliğinde düzenlenen 2. Domestik Yönetimler ve Tarım Çalıştayı başladı.

Arsıulusal Kocaeli Kurultay Merkezi’nde planlı çalıştayın açılışında konuşan Kocaeli

Valisi Seddar Çetince, Kocaeli’yi malumat, sanayi ve teknoloji şehri adına tanımladıklarını ama

kentin tarımda da heybetli potansiyele topluluk olduğunu söyledi.

Siber düzenlilik, azık en güvenliği ve biyogüvenliğin gelecek yıllarda sunma çok tartışılacak konular olduğunu aktaran Müşkül, bu konularda kafasız mütezayit ülkelerin uluslararası rekabette de kavrayışsız kalacağını kaydetti.

Ağır, salgınla beraber kullanılmamış sorunla karşılaştıklarına dikkati çekerek, “Pandemiyle alay malay apartmanda sıkılanlar, belde illerde arazi almaya ve buralarda yapılaşmaya başladılar. Tarım arazilerinde yüzde 5’e büyüklüğünde yapılaşmaya müsaade veriliyor. Bu kapsamda alelhusus Kocaeli başta doğmak üzere hep illerde İstanbul ve çevresinden okkalı akınla karşı karşıyayız ve tarım arazileri vahim gözdağı altında. Nedeniyle bu laf bile gündemimizde olması müstelzim hususlardan biri.” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir belediyelerinin tarıma bağ duyması ve proje geliştirmesinin son etap mefret olduğunu vurgulayan Çetince, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin emsal olacak çokça iyicene çalışmaları olduğunu kaydetti.

“Zirai istihsal âdemiyet üzere hayati önemini koruyor”

Uluslararası Ekincilik Şehirleri Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Reisi Misyon İbrahim Altay üstelik aşina evvel ekincilik faaliyetlerinin üzerinden 10 bin yıl geçse da zirai üretimin evvel günkü gibi adamlık için hayati önemini koruduğunu tabir etti.

Küresel iklim değişikliği, salgın ve serencam dönemdeki azık krizlerinin tarımsal üretimin ne derece altın olduğunu benzeri defa elan ortaya koyduğunu anlatan Altay, Arsıulusal Tarım Şehirleri Birliği ve yerel yönetim liderleri namına tüm insanları doğrudan etkileyebilecek bir baskı üstlendiklerini söyledi.

Altay, eş hedefleri olan akıllıca ekincilik, emniyetli besin, saf mekân ve daha yaşanılabilir acun amacıyla parçalanmamış şehirlerle dayanışma içre çalışmayı sürdürmekte azimli olduklarını vurgulayarak, “Paylaşma duygusunun giderek azaldığı, zengin ve fakir ülkeler arasındaki uçurumun her an arttığı dünyamızda emin gıdanın tamlık ülkeler amacıyla erişilebilir kılınması birlikte önceliklerimiz ortada meydan almaya herhangi bir ant bitmeme edecek.” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda rastgele alanda olduğu gibi tarımda bile korkulu başarılara imza attığının altını çizen Altay, şöyle devam etti:

“Bugün zirai hasılada Avrupa’birlikte bir numara, dünyada ise önde mevrut ülkeler arasındayız. Antrparantez, onlarca ayrımlı ürünün üretiminde geçmiş sıralarda, soy sop üretiminde ise dünyanın yeryüzü şişman 10 üreticisinden biri konumundayız. Ülkemizde kullanılan sertifikalı tohumların yüzdelik 96’sı ancak içinde domestik ve milli imkanlarla üretilmektedir. On Paralık bittabi bu başarının arkasında hikmet, beceri ve deneyim ve balaban emekler var.”

Altay, kent tarımının daha çok yevmi hayatta daha çok meydan almaya başlayacağını belirterek, “Şehirlerde tarımı gibi geçirmek ya üstelik yaygınlaştırmak, yerli ölçekte kalkınmaya, azık güvenliğine, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına, atıkların değerlendirilmesine, biyoçeşitliliğin artırılmasına ve yeşil dokuya çokça koskocaman katkılar sunacak.” dedi.

“Dünya genelinde 828 milyon insan şeb yataklarına açgözlü gidiyor”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise gıda güvenliği konusunun sonuç dönemde her an küsurat şekilde insanlığın farkına varmaya çalıştığı büyük iş adına karşılarına çıktığını kaydetti.

Son namına Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşla azık güvenliği konusunun gündeme girdiğini tamlayan Büyükakın, dünya genelinde 828 milyon insanın şeb yataklarına aç gittiğine, besin güvenliği sıfır koca sayısının 2019’de 135 milyonken zaman 345 milyona ulaştığına dikkati çekti.

Büyükakın, yapılan araştırmaların hepsinin dokunaklı tehdide bel ettiğini dile getirerek, “Serencam 60 yılda çabucak küresel ısınmadan mütevellit tarımsal üretimin verimlilik kaybı yüzde 21. Herhangi Bir 1 evre ısınmanın tahıl üretiminde ortaya çıkaracağı üretim kaybının da gâh tahminlere göre yüzde 3, bazı tahminlere göre yüzde 10 büyüklüğünde olduğu söyleniyor. Bu, emniyetsiz tıpkısı zılgıt buyurmak.” diyerek konuştu.

30 Büyükşehir Belediyesi ilkin tutmak üzere Agricities üyesi el, ilçe ve ancak dışından domestik yönetimlerin yetkililerinin katıldığı çalıştayda, belediyeler arası deneme ve bilgelik paylaşımının yanı sıra talih ve acun tarımının daha ongun noktaya getirilmesi amacıyla istişarelerde bulunulacak, sahada kudretli olmuş gür emsal icraat değerlendirilecek.

Çalıştay, 4 Kasım’de sona erecek.

Share: