Erenköy Can Kuşu ve Asap Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Baykara: “Otizmin görülme sıklığı gelişigüzel güzeşte çevrim artıyor.

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Baykara: “Otizmin görülme sıklığı herhangi bir sabık gün artıyor. Çocukluk gözyaşı grubunda, 54 çocuktan 1 tanesinde görülebiliyor”

Üsküdar’da otizm merkezi vatandaşlara hizmet veriyor

İSTANBUL – Sağlık Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi marifetiyle, toplumsal ölçekte içe yöneliklik sendromlu bireylere karşı duyarlık ve farkındalık ihdas etmek üzere Üsküdar’da kurulan Erenköy Ruh ve Asap Hastalıkları Hastanesi Üsküdar Içe Yöneliklik Merkezi otizmli hastalara hizmet vermeye bitmeme ediyor. Ayrıca, bağımlı hastalar amacıyla Üsküdar’da kurulan iyileştirme merkezi ‘BAHAR’ bağımlı hastalara otama veriyor. Bağımlı hastalar amacıyla müesses olan merkezde, hastalara iyileştirme üzere bindi programları veriliyor. Konuya ilgilendiren mütekellim Erenköy Ruh ve Asap Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Duyma Baykara, “Füru içe yöneliklik açısından temel ve babaları veya eğitimciler tarafından bildirişim becerilerinde yetersizlikler, gelişim aşamalarını yakalayamama, göz teması kurmama, tekrarlayan yahut kısıtlı hareketler görülürse otizm taraması açısından ait merkeze yönlendirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Esenlik Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi marifetiyle toplumda otizme karşı farkındalık yapmak üzere geçtiğimiz yıl kurulan Erenköy Ruh ve Asap Hastalıkları Hastanesi Içe Yöneliklik Merkezi bakım vermeye devam ediyor. Keyif Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi marifetiyle toplumsal ölçekte içe yöneliklik sendromlu bireylere alın duyarlık ve farkındalık oluşturulma için projelendirilen Otizm Merkezi, otizmli fertler ile ailelere kül anlamıyla öğün haritası sunmayı amaçlıyor. Merkezde tanılama koyma, tedavi planlama ve otama izlem işlemleri yapılarak hastalara üst düzem standartlarda bakım veriliyor. Aynı zamanda otizmli genç erkek sahibi ailelere da eğitimler verilerek bindi olunuyor.

Üsküdar’da kurulan tıpkı değişik eşkal, bağımlı hastalar amacıyla rehabilitasyon merkezi ‘BAHAR’, tabi hastalara otama vermekte. Tabi hastalar için kurulmuş olan merkezde, tabi hastalara ayaktan iyileştirme üzere destek programları verilmekte.

“Otizm imdi er çocukluk yaş döneminde ortaya kazanç”

Erenköy Can Kuşu ve Asap Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Duyma Baykara, “Merkezimizde içe yöneliklik taramaları, takipleri ve rehabilitasyonu dışında 0-18 yaş arasındaki çocuklara psikiyatri poliklinik hizmeti verilmektedir. Merkezde, yavru ve ruh sağlığı hastalıkları uzmanları, asistanları, hemşireler, psikologlar, içtimai hizmet uzmanları, kurgu ve konuşma terapisti, ergoterapist ve çocuk hareket uzmanları bakım vermektedir. Otizm imdi er çocukluk yaş döneminde belirtileri ortaya menfaat, aileler bundan sonra 2-3 gözyaşı aralığında çocukların yaşıtlarıyla aralarında olan içtimai bildirişim anlamında yetersizlikler ve gerilikleri fark ederek çocuklarını taramaları açısından çocuk psikiyatri uzmanlarına götürmektedirler.” şeklinde konuştu.

“Içe Yöneliklik sıklığı seçme sabık dönem maatteessüf artmaktadır”

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Duyma Baykara, “Otizmin görülme sıklığı gelişigüzel geçen dönme maalesef artmaktadır. Çocukluk gözyaşı grubunda, 54 çocuktan 1 tanesinde görülebiliyor. Özellikle, bu kollar içe yöneliklik açısından anne yahut babaları, eğitimciler aracılığıyla bildirişim ihdas becerilerinde yetersizlikler, gelişim aşamalarını yakalayamama, göz teması kurmama ve tekrarlayan veya kısıtlı hareketler görülürse ilgilendiren merkezlere yönlendirilmesi gerekmektedir.” dedi

“Doktorların ilgisinden haddinden fazla mutlu kaldım”

Otizm merkezinde çocuğuna otama aldıran Mısır Yasemini Yılmayan, “Tahminî bire bir yıldır buradan bakım alıyorum, rapor görmek üzere uğraşıyordum ve tabir derk etmek çok yumruk benzeri süreç. İnsanlar dümdüz tabir alamıyorlar. Buraya taşındıktan sonra işlerim çok niteliksiz halloldu, rapor sürecimde güvenilmez gelişmemiş sürede anlatım aldım. Doktorların ilgisinden çok mutlu kaldım.” dedi

Tabi hastalar için kurulan iyileştirme merkezi için konuşan Doç. Dr. Duyma Baykara, “Merkezimizde tabi hastalara ayaktan iyileştirme üzere bindi programları düzenlenmektedir. Bağımlılık gerçekte mülk boyu süre gelen tıpkı süreçtir. Tabi insanlar, tedaviye arındırma aşamasıyla başlamaktadır. Arındırmayla alay malay kişinin etraflı ayrımsız süredir kullanmış olduğu ispirto yahut yön hayatından çıktıktan sonra iri bire bir mesafe hissiyle baş başa kalmaktadır. Bu mabeyin hissiyle başlangıç edebilmesi ve ilkin yürütmekte olduğu ailevi ve içtimai mesleksel rollerine kalın kafalı dönerken desteğinin olabilmesi üzere bu kabil merkezlerin varlığına gerekseme duyulmuştur” dedi.

Share: