Elektronik Olay Sistemi ile afiyet ekipleri daha çok vakaya daha mail

Elektronik Hikâye Sistemi ile esenlik ekipleri imdi vakaya elan yakın

ANKARA – Elektronik Fenomen Sistemi ile vakanın hastaneye ulaşmadan esbak mecmu aşamaları sayısal ortamda anahtar altına alınırken, 112 Ivedi Afiyet ekiplerinin de hastaya erişim süresi azalıyor.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde geliştirilen ve 48 ilde hayata geçirilen EVS projesi ile Müstacel Davet Merkezinde etkin trafik verileri baz alınarak, ekiplerin vakanın bildirdiği adrese sunu güdük sürede ulaşması için akıllıca rota oluşturuluyor. Dağıtılan tabletler sayesinde ekipler, spontane olarak aktarılan öğün bilgisi ile yeryüzü akla yatkın ve genişlik çabuk güzergahı kullanarak vakaya ulaşıyor. Görüngü yerinde ekipler yoluyla önceki müdahalesi yapılan hastanın dolay bilgileri, hastaya yapılan müdahaleler ve mergup umar bilgileri tablet vasıtasıyla sisteme kaydediliyor. Tablete girilen hasta bilgileri yardımıyla herkes yeryüzü akla yatkın hastaneyi ekiplere bildirerek, ekiplerin hastaneye ulaşımında devir kaybı yaşamasını engelliyor. Ayrıca ambulans içerisine ve dışarısına yerleştirilen kameralar sebebiyle sağlık personellerinin sürüş güvenliğinin üstelik artırılması hedefleniyor. Bu sayede cankurtaran ekiplerinin vakaya ulaşımını kırıcı unsurlar Kumanda Kontrol Merkezine aktarılarak, ambulansa posta vermeyen kişiler üzerine de anlık olarak muamelat uygulanması sağlanıyor.

“Fenomen dideban atışı ayrımsız şekilde tablete geliyor”

Elektronik Fenomen Sistemi uygulamaya geçmeden ilk vakaların telsiz ve telefon marifetiyle aktarıldığını belirten cankurtaran sürücüsü Mustafa Er Kişi, “Gittiğimiz fenomen adreslerinde problemler yaşıyorduk. Bazı adresleri bulmakta zorlanıyorduk. Elektronik tablet sistemi üzerinden hadise yasakçı atışı tıpkı şekilde tablete geliyor. Bu da bizim henüz akilane ve çabuk aynı şekilde trafiğe hatasız, hadise adresine ant kaybetmeden ulaşmamızı sağlıyor. Tutkun açısından ve bizim açımızdan eskiden doğru müdahale etmemizi sağlıyor” dedi.

“Vakaya 90 saniye içerisinde depar yapıyoruz”

Elektronik Hikâye Sistemi ile kumanda taharri merkezi marifetiyle vakanın tablete geldiğini aktaran takım sorumlusu Sibel Görgülü, “Hadise bilgileri geldikten sonraları herhangi bahane durumumuz yoksa 5 saniye içerisinde vakayı akseptans etmiş oluyoruz ve bu vakaya 90 saniye içerisinde depar yapıyoruz. Vakaya çıktıktan bilahare bilcümle fenomen bilgileri, bulunak bilgileri yönleme şeklinde ekrana düştükten bilahare sunma makul ve arz almaşık yola bizi manipülasyon yaparak vakaya götürmüş oluyor. Vakayı alana büyüklüğünde bilcümle bilgilere tablet üzerinden ulaşarak daha acul ve henüz sakıncasız şekilde vakaya ulaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hikâye bilgilerini girdikten bilahare şifahane bilgisi tablet üzerinden önümüze düşüyor”

Vakaya ulaştıktan sonra ilk müdahaleyi gerçekleştirdiklerini ifade fail apotr keyif personeli Elif Çetinkaya, “Vakayı ambulansa alıyoruz. Vakanın dolay tanısını, vital bulgularını (ızdırap, nabız, tevettür, solunum sayısı) ve önce taharri bulgularını tablete girdikten sonraları hastane bilgisi tablet üzerinden önümüze düşüyor. Ne hastaneye nakledeceğimizi yönleniyoruz. Hastanın transferini bu şekilde sağlıyoruz” diye konuştu.

Share: