Ege’de balıkçılar önceki avdan bahtiyar döndü

Denizlerde av yasağının kalkmasıyla Veli Denizi’nin semavi sularına açılan balıkçılar, önce periyot ağlarını mahmul çekti.

Balık avı sezonunun başlangıcı, 15 Nisan’dan bu yana limanlarda demirleyen gemileri yeniden denizlerin seçenek sularıyla buluşturdu.

İzmir Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’ndan “Müstemirren besmele” diye niteleyerek açılan ve 1 Eylül’ün önce saatlerinden itibaren avlanmaya başlayan balıkçılar amacıyla yıpranmamış sezonun önceki haset bahtiyar geçti.

Güzelbahçe’den ayrılan “Yaşar Reis 2” adlı geminin yaklaşık 30 yabanlık mürettebatı bile aylarca süren mıntıka motor bakımı, boya, apışlık yapı üzere hazırlıkları tamamlayıp rızıklarını koymak için Ege Denizi’nde misil aldı. Gökçe sularda saatler süren seyahat böylelikle 1 Eylül’ün evvel dakikalarıyla ağlar denizle buluştu.

Balık avı için berenarı makul bahir ve albeni koşulunda gerçekleşen avda ağlara artağan miktarda ateş balığı takıldı. Artağan sabık ilk avın böylece kasalara yüklenen balıklar, Karaburun ilçesindeki Bozuk Limanı’na yanaşan tekneden alınıp kamyona yüklendi ve Iye’nin sunma nazik balık zayi olan İzmir Su Ürünleri Hali’ne götürüldü.

Günün ilk ışıklarıyla sona eren avın arkası sıra mürettebatın bir kısmı eskimemiş av öncesi hazırlıklara başladı, tıpkı kısmı ise dinlenmeye çekildi.

Kaptan kullanılmamış sezondan umutlu

Yaşar Resi Bey 2’nin kaptanı Fatih Kopuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakir sezonun kamu balıkçılara yalabık olmasını diledi.

Balıkçılığın cet mesleği olduğunu tabir eden Kopuz, bu mesleği 20 yıldır yaptığını, elan üstelik sürdürmeye azimli olduğunu kaydetti.

İlk avı Karaburun bölgesinde gerçekleştirdiklerini belirten Kopuz, daha çok balıkların durumuna göre talih değiştireceklerini belirtti.

Kopuz, güzeşte sezonun inatçı hava koşulları zımnında zayıf geçtiğini dile getirerek, “Bu yıl beklentimiz daha artağan tıpkı sezon eylemek. Ağlarımızdaki tadilatlarla, kayığımızın bakımlarıyla, amade sistemle sezona başladık. İlk avımız artımlı geçti. Sardalya balığımız vardı. İnşallah böyle da bitmeme paha. Masraflarımız fazlalaştığı üzere daha çok da fazlalaşan avcılık devam şayan inşallah. Bugün 1200-1300 kasa sardalyamız var.” ifadelerini kullandı.

Gemide yaşamanın zorluklarına değinen Kopuz, “Sistem ailesinden ırak kalıyor. Say şartları print, gecemiz gündüzümüz mahsus değil. Canla başla dizge çalışıyor. Dizge evine, çocuklarına ekmek parası getirmenin peşinde.” dedi.

Sezonla beraber gurbet üstelik başladı

Ekmeklerini sudan çıkaran denizciler, av yasağının başlayacağı 15 Nisan’a kadar evlerinden ve ailelerinden uzakta kalacak. Alelumum geceleri çalışıp gündüzleri istirahat imkanı bulan balıkçılar, 8 ay boyunca gaflet uykusu, kemirmek, istirahat ve ferdî sililik kadar birlik ihtiyaçlarını gemilerinde karşılayacak.

Soğuk gelgel ve almaşık denizin getirdiği kırıcı şartlara karşı savaşım veren balıkçıların sunma balaban zorluğu ise ailelerinden ayrı yaşamak.

Yaşar Resi Bey 2 teknesinde sakınma botçu adına fariza yapan 43 yaşındaki tayfa Sedat Ustaoğlu, 10 yıldır balık avında çalıştığını, çalışmak amacıyla Ordu’dan İzmir’e geldiğini anlattı.

Gemide karadan farklı ayrımsız avlu olduğunu anlatan Ustaoğlu, şöyle konuştu:

“2 çocuğum var. Aileden ayrı düşüyorsunuz. Sonuçta gurbetçiyiz. Bazen çalışmaktan, aksiyon bati olduğunda apışık düştüğün devir onları tefekkür şansın olmuyor. İş azaldığı antlaşma özlem. Günde 3-4 kez konuşuyorsunuz. Yakaladığımız balığı anlatıyorum, arada bir ‘İş olmadı.’ diyoruz. Gemide zorlandığım madde namevcut daha çok. Gelişigüzel şeyi biliyorum. Kullanılmamış gelenler artık zorlanıyor. Deniz miktar, tün boşanmak el tamam. Bazı Bazı denize çıkmadan valizi bırakıp kaçıyor, ‘Buralar bana göre değil.’ deyip…”

Gemide kurşunların istiflemesinden mesul 42 yaşındaki koşuntu Birol Çallı da belli bire bir iş saatlerinin bulunmadığını, av olduğu sürece şeb ve gün iş başında olduklarını tabir etti.

Balık olmadığı ahit gemide halat belik, mantar hastalığı ve mermi işlerini yaptıklarını anlatan Çallı, “Gaflet Uykusu düzenimiz sabit değil. Günce averaj 2-3 saat uyuyoruz. Sabaha büyüklüğünde apışlık atıyoruz balık olduğu ant. Bağlı azık peşindeyiz. Gereksiz vakitlerde ailemle görüşmeye çalışıyorum telefonla, internetle. Tığ alıştık yumruk gelmiyor tek madde. İlk kat yapacaklar haddinden fazla zorlanıyor. Onları tehlikeli yerlerden uzak tutuyoruz.” dedi.



Share: