Depremde Zeugma Mozaik Müzesi hasar görmedi

KAHRAMANMARAŞ merkezli zelzele, Gaziantep’te, dünyanın yer balaban mozaik müzeleri ortada düzlük kayran Zeugma Mozaik Müzesi’nde temas hasara misil açmadı. Gaziantep Müze Müdürü Bağımsız Milletvekili Çomak, “2 büyük depremin arkası sıra değme eserimizde ve sütunlarımızda hasar bulunmayan. Belirlenen tarihte baştan kapılarımızı açacağız” dedi.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 2 şişman sarsıntı, aralarında Gaziantep’in birlikte olduğu 11 ilde nazik yıkıma kere açtı. Binlerce binanın yerle ayrımsız olduğu kentlerde, 38 binden aşkın güç hayatını kaybetti. Yer Sarsıntısı bölgelerinde birçok tarihi alan birlikte ya yıkıldı evet dahi hasar gördü.

TEK BİR MOZAİK BİLE DÜŞMEDİGaziantep ile özdeşleşen ‘Çigan Kızı’ mozaiği, Mars Heykeli ve Fırat Nehri kenarındaki kazılarda mevcut villa aya mozaiklerinin sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi’nde ise rastgele hasar görülmedi. Müzedeki mozaikler, geç antik aktarılma kiliseleri ile er Süryani ve Nasrani ikonografisine ilgili örnekleri barındırırken, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan, 2 bin 500 metrekarelik alanı kaplayan mozaiklerin beraberinde gene Roma dönemine ilişkin heykeller, sütunlar ve çeşmeler bile engel görmedi.Gaziantep Müze Müdürü Mutlak Çomak, kentteki müzelerin 2 balaban depremi hasarsız atlattıklarını söyledi. Çomak, “Başta personellerimizin birey kaybının olmaması sonrasında dahi her iz kaybımızın olmaması bizi tıpkı nebze da olsa bahtiyar etti. Depremin ardından cemi personellerimiz ve biz buraya geldik. Antrparantez depremden etkilenen vatandaşlarımızı birlikte burada konuk ettik. Müzemiz ile ait da rastgele ürün kaybımız ve hasarımız bulunmayan. Yetkililer üstelik cemi binayı inceledi ve değme hasara rastlanmadı. Tığ da yaptığımız incelemelerde mozaik ve sütunlarımızın kuvvetli olduğunu gördük. Cemi eserlerimizin akva olduğunu belirleme ettik. Duvarda olan mozaiklerimiz var. Mozaik taşlarından bir tanesi üstelik duvardan ya üstelik bulunduğu yerden düşmedi” dedi.ÇİNGENE KIZI ÜSTELIK SAĞLAMMüzenin genişlik yüce eserlerinden ve kentin simgesi olan, milattan sonradan 2’nci yüzyıl tarihli ‘Çigan Kızı’ mozaiği, yeryüzü çokça rabıta gören eserler arasında düzlük alıyor. Antrparantez 2018 yılında ABD’den Türkiye’ye getirilen 12 parçasının üstelik sergilendiği mozaikler, ziyaretçilerin müzeye girdikleri andan itibaren önceki uğrak noktası oluyor.Büyük depremlerin arkası sıra Çingene Kızı mozaiğinde üstelik rastgele hasar oluşmadığını anlatan Bağımsız Milletvekili Değnek sözlerini şöyle tamamladı: “Tabiatıyla depremin ardından buraya gelirken, aklımıza elem şeyler de geliyordu. Sütunların devrilmesi, duvardaki mozaiklerin düşmesi kadar. Müzeye geldiğimizde böyle ayrımsız durumun olmadığını gördük. Buranın yer eke eserlerinden birisi olan ‘Çingene Kızı’ mozaiği dahi sağlam aynı şekilde yerinde duruyor. Hususi odasında duruyor. İnşallah sunma güdük zamanda yeniden ziyaretçilerini gözleri ile karşılayacak. Ayrıca nazik bir bülten üzerinde duran ‘Bronz Mars’ heykeli var. Onda birlikte gelişigüzel takı yok. İnşallah buna eş benzeri fenomen yaşamayız diyelim. Bakanlığımızın makul göreceği tarihte biz açılışa hazırız.”

Share: