Cuma hutbesinde, tabii afetlere cebin hazırlık çağrısı yapıldı Açıklaması

Din İşleri Başkanlığınca hazırlanan cuma namazı hutbesinde, “Sarsıntı kuşağı üzerinde yer düz ülkemizin gerçeklerine makul adımlar atalım. Evlerimizi sunu akilane yere, yer akva malzemeyle ve yeryüzü iyicene şekilde nesir etmenin gayretinde olalım. Kayşa ve sel riski mevcut bölgelerde, dere yataklarında yapı yapmaktan kaçınalım.” ifadeleri kullanıldı.

“Ilk Hazırlık, Sonradan Tevekkül” konulu hutbe, cuma namazı vakti Türkiye genelindeki camilerde okundu.

Deprem kabil tabii afetlere engel olmanın mümkün olmadığı tamlanan hutbede, fakat bellek, haber ve deneme ışığında afetlere cebin tedbir almanın ve bunların yol açacağı tahribatı yer uzuv indirmenin öncelikli görev olduğu aktarıldı.

İslam’ın, insanlara evvel bütün tedbirleri alarak sorumluluklarını adına getirmesini emrettiği anımsatılan hutbede, “Aldığımız hep tedbirlere rağmen incitici benzeri hadiseyle karşılaştığımızda ise biz müminlere sakıt götürümlü ve metanetli girmek, Allah’ın takdirine murat göstermektir. İçinde bulunduğumuz durumu sağduyu ile kullanmak, ihmal, yanlış ve hatalardan mukteza dersleri çıkarmaktır.” vurgusu yapıldı.

Afetlerin, keskin neticelerinin bire bir kısmının vebal ve ihmallerden kaynaklandığına işaret edilen hutbede, “Geliniz, afetlere cebin bilinçli, müdebbir ve hazırlıklı olalım. Deprem kuşağı üzerinde düz düzlük ülkemizin gerçeklerine akla yatkın adımlar atalım. Evlerimizi sunma makul yere, yer kuvvetli malzemeyle ve en iyice şekilde düz yazı etmenin gayretinde olalım. Kayşa ve başat riski kâin bölgelerde, öz yataklarında bina yapmaktan kaçınalım. Kişi elimizle kendimizi tehlikeye atmayalım.” uyarıları sıralandı.

Yüzlerce vatandaşın hayatını kaybettiği 12 Son Teşrin 1999 Düzce depreminin sene dönümünde ferda saat 18.57’birlikte depremlere alın sosyal farkındalık bina etmek amacıyla ülke genelinde, “Çök, Al, Tutun” hareketleriyle zelzele tatbikatı yapılacağı hatırlatılan hutbede, ayrıca şunlar kaydedildi:

“Rabb’imiz Kur’an-ı Kerim’da, ‘Kim bir canı kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.’ buyurmaktadır. Tıpkısı canı örtbas etmek, bir insanın hayata tutunmasına katkıda çıkmak, bu amaca müteveccih faaliyetlerin içerisinde oluşmak son mertebe etkili ve değerlidir. Bu vesileyle siz bulunmaz kardeşlerimizi bulunduğunuz yerdeki en emniyetli noktada hem bu tatbikatta kayran almaya hem de AFAD yoluyla sunulan eğitimlere katılmaya çağırma ediyorum.”

Share: