AKPM, Şengen başvurularının haksızca reddedilmemesine müteveccih Türkiye’nin teklifini onayladı

Avrupa Konseyi Saylav Meclisi (AKPM), Avrupa Birliği (AKARSU) üyesi ülkelerin Şengen vizesi başvurularını elan slayt, adil ve kapsayıcı bire bir şekilde değerlendirerek vize başvurularının haksız nedenlerle reddedilmemesini öngören ve Türkiye’nin hazırladığı değişmeyen tasarısını, Umumi Asamble oylamasında kabul etti.

AKPM’de Türkiye’yi kumar fail DÜRÜST Parti Konya Mebus Aydın Altunyaldız’ın hazırladığı raporda Şengen vizesi başvurularında yaşanan zorluklara değinildi.

Rapora ait Umumi Kurula sunulan karar tasarısı, düşünce çokluğuyla akseptans edildi.

En çok Şengen ret oranı Türkiye’de

Altunyaldız, oylamanın arkası sıra Umumi Kuruldaki konuşmasında son 8 yılda Türkiye’nin Şengen ara sınav ret oranının 4 tekmil arttığına dikkati çekerek, “Son 8 yılda genişlik aşkın Şengen vizesi başvurusu eden 5 büyüklük beyninde bahis konusu dönemde ret oranı genişlik fazla kalan büyüklük Türkiye.” dedi.

Avrupa ülkelerine tecim, afiyet ve eğitim amaçlı başvurmak talip Türk vatandaşlarının Şengen vizesinde evet gecikme ve sav yaşadığı ya bile ret cevabı aldığını tamlayan Altunyaldız, “Vize süreçlerinin zorluğu Avrupa ile ülkemiz arasındaki hareket birliğini sekteye uğratıyor.” şeklinde konuştu.

Ara Sınav ret gerekçeleri taraflara bildirilmeli

Altunyaldız, Şengen’e canip ülkelerin ara sınav başvurularını asetat, adaletli ve etraflıca bire bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Süreç içerisinde ülkelerin kalıp ile bu arada SU müktesebatına akıllıca sıfır hem AB ile alay malay cemi üyelerin yan olduğu DENIZ İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alan ana eş haklarını ihlal eden benzeri yöne akilane evirildiğini gördük. Bu bağlamda, raporumun ana unsurlarının başında ülkelerde yeknesak ayrımsız uygulamanın ortaya çıkarılması ve denetim ile izlem mekanizmalarının hayata geçirilmesi geliyor. Ayrıca vize müracaatlarında ortaya konan ret gerekçelerinin nasıl tarafa bildirilmesi ve mahkeme kararı denetimine katiyen ret kararlarının açılması lazım.”

Akseptans edilen raporun AKPM amacıyla benzeri kaynak niteliği taşıdığına dikkati calip Altunyaldız, bu sayede DENIZ, Avrupa Parlamentosu ve AKPM’nin, tamam Avrupa Konseyi ülkeleriyle etkin tıpkısı iş birliği mekanizması kuracağının altını çizdi.

Share: