20 yıl bilahare ekilen kendirin hasadına başlandı

20 sene sonraları ekilen kendirin hasadına başlandı

Sarımsağı ile adını dünyaya duyuran Taşköprü, kendir üretimiyle da ekonomiye yardım sağlayacak

Deneme gayeli 800 dekar alana ekilen ekilen tohumlardan bin titrem eser elde edildi

KASTAMONU Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde, 20 yıl sonra 800 dekar araziye tohumluk girmek için ekilen kendirin hasadına başlandı. Sınama amaçlı yapılan üretimde bin titrem ürün elde edilen ilçede kurulacak üretimlik ile kendir üretiminin arttırılması hedefleniyor.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde, kurulacak olan elyaflaştırma ve pamuklaştırma fabrikası sebebiyle tafsilatlı benzeri aradan sonraları kontratlı olarak ekilen kenevirin (kenevir) hasadına başlandı. 20 sene sonra 800 dekar alanda yapılan üretimden bin ton im elde edildi. İlçede kurulacak olan fabrika ile kenevir üretiminin bölgede yaygınlaştırılmasının hedeflendiği belirtildi. Elde edilen keneveri Ar-Ge çalışmalarınd ve tohumluk namına kullanılacak. Kenevirin hasadına Kastamonu Valisi Avni Şarap, AK Öğür Kastamonu Saylav Dayanıklı Polat, Kastamonu Belediye Reisi Rahmi Galip Vidinlioğlu ilgilendiren alım müdürleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Hasat öncesinde Kastamonu Valisi Avni Çakır, üretilen kendir ile ait yetkililerden bilgelik aldı.

“Bu tıpkı imge işi”

Kenevir hasadında mütekellim Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, “Kendir, etraflı zamandır ekim yapılmayan aynı kitap. Tohumda sıklet vardı, bu konuda anadan görme yöntemle gene ekmeye devam eden Vezirköprü bölgemiz bulunuyor. Vakar o tarafa verilmişti. Amma elbette kim Abdülkadir Geylani hazretlerinden itibaren kendirimin tohumunu bu bölgeye getiren kendisidir, yüzyıllardır kendir ekilirdi ve hasadı yapılırdı. Özellikle bu toprak hem Alatarla bölgesi hem da Taşköprü’den kağıt fabrikasına uzanan o toprak kenevir için haddinden fazla ehemmiyet taşıyordu. Benzeri zamanda sarımsak ile almaş (ilk teşrin nöbeti) ekilmesinden ortalık sarımsak kalitesini dahi çokça arttıran bir üründü kenevir. Amma yıllar içerisinde daha sınai ürünlerin ortaya çıkmasından ekolojik ortam kendirin birlikte biraz daha emekli olmasından kaynaklı az buçuk eğin planda kaldı. Ama çok şükür bugün öz gerçeğimize dönmüş olduk. Bizlerin daha çok arazi ile barışması gerekiyor. Bizim üretmemiz gerekiyor. Bu üretmenin en önemli ayaklarından aynı tanesi kendir üretimidir. Zira kenevir mühim tıpkı üründür” dedi.

“Sabık yıldan itibaren bile haddinden fazla oylumlu tıpkı kadem atıldı”

Henüz sonraları konuşan YANLIŞSIZ Fırka Kastamonu Mebus Mukavemetli Çelik ise kenevir üretimin Türkiye’bile yeniden başlaması için şanlı adımların atıldığını rapor ederek, “Kendir Türkiye’nin gündemine oturdu ve değişik illerimizde bu ürünler tekrar ekilmeye başlandı. Geçen yıldan itibaren üstelik haddinden fazla heybetli aynı adım atıldı ve burada bir fabrikanın kurulması, bu yıl döl üretilerek ati yılların planının yapılması, kontratlı istihsal çokça altın. Bu adımların neticesinde, Taşköprümüz, Kastamonumuz, ülkemiz kazanacak, çiftçimiz kazanacak” diyerek konuştu.

“Bundan sonraki gezi mufassal bir seyahat olacaksa temellerinin sağlam atılması lazım”

Kastamonu Valisi Avni Şarap de kendir üretiminin etraflı soluklu olması büyüklük ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirterek, “Bu yıl burada yapılan tıpkısı deneme üretimiydi. Hem üretimdeki aksaklıkların hem da evlat seçiminin belirlenmesi üzere yapılan aynı üretimdi. Katmak o büyüklüğünde edisyon değil de biçmesi elan zormuş. Şirketimiz bunun kendileri için çokça büyük tıpkı Ar-Ge çalışması olduğunu söyledi. Bundan ahir yolculuk uzun aynı seyahat olacaksa temellerinin akva atılması lazım. Biz bunun seçkin cins hazırlıklarını yapmazsak detaylı soluklu imkânsız. Biz bu süreçten berenarı memnunuz. Heyecanımız devam ediyor. Fabrikamızın kurulmasını dört gözle bekliyoruz. Seçkin çeşit hazırlıklar bitti. Firmamızın da kurulumu buradaki moralleri yükseltecektir” şeklinde konuştu.

Share: