Tamlık zamanların en erdemli Ilk Teşrin kocaoğlan ihracatı gerçekleşti

Güneydoğu Rum İhracatçı Birlikleri (GAİB) Eş Güdümcü Başkanı Ahmet Fikret Kileci ihracat rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. 2022 yılının Teşrinievvel ayında Toprak ihracatı, geçtiğimiz yılın ayrımsız ayına bakarak yüzde 4,5 artışla 1 Milyar 124 milyon 270 bin dolar seviyesine geldi. Aut ticarette Bölgenin lokomotifi konumundaki Gaziantep ise Teşrinievvel ayını 959 milyon 17 bin dolarlık ihracatla tamamlayarak tıpkısı geçmiş yıla bakarak yüz8’lik çoğalma oranı yakaladı.

Hem bölgede hem de Gaziantep’te üzere tamlık zamanların yer faziletkâr Ekim kocaoğlan dış satım değerine ulaştıklarını bildiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Herkesin bildiği ve küresel çapta karşılaştığı konuşu buhranlar kendini yıl böylece iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Gaziantep ve Kesim ihracatçılarımız, zorluklarla baş edebilmek üzere çalışmaktan ve üretmekten gine vazgeçmedi ve bu huysuz tabloya rağmen rakamlarla yüzümüzü güldüren sonuçlara imza attılar. Zira bu atmosfer karşısında elde edilen sükse her antlaşma söylediğimiz üzere istikrarın resmidir. Bölgemizin ve Gaziantep’imizin ihracatçısı zorluklardan pes etmediği amacıyla zoru başarmaya bitmeme etmektedir. Tığ dünyayı etkileyen kâin sorunlardan dünya rekorları rafa kaldıracağımız tıpkı dolaşma geçireceğimizi düşünürken ihracatçımızın başarısı ile baştan el bazında beşinci sıraya yükseldik. Bu süreçte çalışmaya, üretmeye devam fail ve bu pir tablonun mimarı olan tamlık ihracatçılarımızı yürekten kutlarım şeklinde konuştu.

“Devletimiz ihracatçısının beraberinde”

İhracatçılarımızın olağanüstü azmi ve üretme motivasyonu ile zorlukların hafifleyebileceğini rapor fail Komutan Kileci, “Toptan çapta zarfında bulunduğumuz atmosferde yaşanan belirsizlik ve dalgalanmalara rağmen Bölgemizin canlı ihracatçıları istikrarını sürdürerek ihracat hedeflerine aksetmek üzere mütemadi demeden çalışmaya bitmeme ediyor. Zorluklara karşı mücadelemizi sürdürüyoruz ve mücadelemizin meyvesini yeni rekorlarla alıyoruz. Çünkü biliyoruz ki bizlerin çalışmaktan ve tamlık zorluklara karşın üretmekten eksantrik seçeneğimiz namevcut. Ayrıca buradan tavzih etmek isterim devletimiz temas ahit ihracatçısının yanı sıra. Malumunuz geçtiğimiz günlerde Kullanılmamış Evlat İhracat Desteklerinin tanıtımı yapıldı. Biz dahi Tecim Bakanlığımızın uzmanlarını 16 Son Teşrin Çarşamba günü bu eskimemiş destekleri tercüman olmak ve ihracatçılarımızı haberdar etmek amacıyla Ilişki Bakım Binamızda ağırlayacağız. Tamam Toprak ihracatçılarımızı görmeyi temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

En Çokça Irak, KUL ve Suriye’ye İhracat

Kesim ihracatında sunu balaban paya erbap ülkeler ve işaret grupları için dahi bilgelik veren GAİB Koordinatör Başkanı Kileci, Ortadoğu ülkelerinin yüzdelik 42,1 payla önceki sırada meydan aldığını anlatım ederken, KEZ ülkelerinin yüzde 16,3 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin birlikte yüzdelik 14,5 payla üçüncü tam vadi aldığını belirtti. 2022’in Aile-Teşrinievvel ayları ortada toplanmış 194 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kileci; “Irak, KUL, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, İsrail, Libya ve Cibuti Bölgemiz ihracatında geçmiş sıralarda düz düz ülkelerdir. Ürün gruplarına baktığımızda ise Bölgemizden araba halıları, pastacılık ürünleri, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, başka gıda müstahzarları, demir-polat mamulleri ile kâr sebze konserveleri ihraç edildiğini görüyoruz” dedi.

Rekor İhracat

Bölgemiz 2022 yılının esasen günümüze 10 bilyon 186 milyon 924 bin dolarlık bildirme yüksek ihracat gerçekleştirirken, aynı dönemde bu ihracatta şişman paya erbap Gaziantep 8 bilyon 696 milyon 490 bin dolarlık dış satım ile kullanılmamış ayrımsız rekora imza attı. Ekim ayı dış satım verilerinde 5. Sırada düzlük düz Gaziantep’te ihracatın ithalatı karşılama oranının akıbet 12 ayda yüzde 120,3 olduğunu rapor eden Komutan Ahmet Fikret Kileci, “Gaziantep, dış ticaret verileriyle bizleri 2023 hedeflerimiz konusunda umutlandırıyor ve ihracatta ve sanayide ayraç tıpkı kent olma özelliğini sürdürüyor. Muvaffakiyet hikayemizin katlanarak büyümesi yeryüzü iri temennimiz. Mülhak değeri faziletkâr, içerisinde faziletli teknoloji barındıran ürünlerin ihracatını bırakmak amacıyla iri çaba sergiliyoruz. Amacımız hem bölgemize hem ülkemize erdemli açık döviz girdisi nail olmak” diye niteleyerek konuştu.. Oluşum ve hammaddeleri, tahıl-bakliyat, semiz tohumlar ve mamulleri, halı, kimyasal maddeler ile dikme ve orman ürünleri, Gaziantep’in ihracatında önde mevrut sektörlerdir.

Kileci ayrıca 2022 yılı Ilk Teşrin ayında GAİB’e sınırlanmış başka illerden Kahramanmaraş’ın 113,9 milyon dolar, Mardin’in 95,6 milyon dolar, Malatya’nın 44,5 milyon dolar, Şanlıurfa’nın 24,8 milyon dolar, Diyarbakır’ın 24,7 milyon dolar, Adıyaman’ın 8,9 milyon dolar ve Kilis’in 7,7 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini kamuoyuna duyurdu. – GAZİANTEP

Share: