Hatay’da hasadına başlanan kapya biberde 61 bin ton rekolte bekleniyor

Amik Ovası’nda hasadına başlanan kapya biberde bu yıl 61 bin ton civarında rekolte hedefleniyor.

Kendine özgü aroması ve kalitesiyle alelhusus salça, ilkbahar ve kurutmalık namına mergup kapya biber, Antakya, Arsuz, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerinde 27 bin dekar arazide üretiliyor.

Kentte güzeşte yıla nazaran istihsal alanı genişleyen kapya biber, faziletli rekolte beklentisiyle üreticisini sevindiriyor.

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, AA muhabirine, Amik Ovası’nın çok mübarek topraklara ehil olduğunu, ovada yılın 12 ayı istihsal yapılabildiğini belirtti.

Üretilen ürünlerden birinin dahi kapya biber olduğunu anlatan Çolakoğlu, kapya biberde üretim alanının ve rekoltenin arttığını rapor etti.

“Yüzdelik 90’ı salçalık namına değerlendiriliyor”

Çolakoğlu, şunları söyledi:

“İlimizde kapya biber bildirme çok Antakya, Arsuz, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerimizde üretiliyor. Özge ilçelerimizde de beş altı miktarda istihsal yapılıyor. İlimizde 2021 yılında 26 bin dekar alanda 60 bin ton civarında bire bir istihsal vardı, 2022 yılında da 27 bin dekar alanda 61 bin ton civarında üretim bekliyoruz. Dekara verimimiz 2-3 ton ortada değişiyor. İlimizde üretilen kapya biberin yüzdelik 90’ı salçalık namına değerlendiriliyor, mütezayit kısmı dahi kurutmalık yahut pul biber yapımında kullanılıyor. Bu yıl çiftçimiz çok memnun çünkü rekolte haddinden fazla güzel.”

Ürünün tarlada fiyatının 7 lira civarında olduğunu, hasadın ilkgüz kocaoğlan boyunca süreceğini belirten Çolakoğlu, hasat sezonunun çoğalan ve bereketli soylu erki geçmesini diledi.

Üreticilerden Mehmet Ahi, 70 dönüm arazide kapya biber üretimi yaptığını rapor etti.

Bu sene kapya biberin beklentilerini karşıladığını anlatan Koçak, bu yıl kıymet ve rekolteden mutlu olduklarını söyledi.

Mahmut Sancak bile bu yıl biberde verimin gür olduğunu, topladıkları biberleri salça yapımı üzere fabrikalara verdiklerini belirtti.



Share: