gözsüz Mizgin, halter ve judoda Türkiye şampiyonu oldu

Diyarbakır’de apartman görevlisi babasına işlerinde destek olan anadan doğma görmez 19 yaşındaki Mizgin Zilan Ağahatun, judo ve halterde Türkiye şampiyonu olmayı başardı.

Merkez Kayapınar ilçesinde hayatiyetli 4 çocuklu Ağahatun ailesinin 2. çocuğu Mizgin Zilan Ağahatun, yüzde 53 rüyet engeliyle dünyaya geldi.

Ortaokulda okuduğu dönemde judo ve halterdeki yeteneği Kayapınar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mehmet Sakıncasız Erdoğan marifetiyle keşfedilen Ağahatun, ortaokuldan mezun olduktan sonra engeli dolayısıyla yaşadığı zorluklardan ekolojik ortam kendisini eve kapattı.

Lise eğitimine açıktan bitmeme eden bu süreçte apartman görevlisi babasına işlerinde yardımcı olarak atlatmak dağıtan, çatı ve siteyi temizleyen, çöp toplayan Ağahatun, Toyluk ve Spor İl Müdürlüğüne sınırlanmış spor tesislerindeki antrenmanlarını da aksatmadı.

2019’üstelik Karaman’da düzenlenen Türkiye Rüyet Engelliler Judo Şampiyonası’nda genç kadınlar fazlalık 70 kiloda kızıl madalyanın sahibi olan Ağahatun’un bu başarıyla öz güveni arttı.

İlgi duyduğu halterde üstelik kendini geliştirmeye başlayan zinde sporcu, 29-31 Temmuz 2022’de düzenlenen Türkiye Müşahede Engelliler Halter Şampiyonası’nda güre kadınlar 70 kiloda zer madalya kazanmanın gururunu yaşadı.

“Dünyam sporla aydınlandı”

Mizgin Zilan Ağahatun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporla ilgilenmeden ilk metanetli kimseyle konuşmadığını belirterek, arkadaşı olmadığını bilcümle yegâne başına ahit geçirdiğini söyledi.

Halis güveninin olmadığını, içine bulutlu yaşadığını dile getiren Ağahatun, “Ailemle üstelik bağım yoktu. Sporla tanıştıktan bilahare hayatım bambaşka oldu. Arı güvenim arttı, ev bağlarım gelişti. Ayrımsız şeyler başarabildiğimi anladım. Dünyam sporla aydınlandı.” dedi.

Ağahatun, madalya kazandığında çevresindekilerin kendisine bakış açısının değiştiğini anlatarak, tıpkısı şeyler başarabildiğini hem kendisinin hem de çevresindekilerin gördüğünü tabir etti.

Herkesin kendisini tebrik ettiğini dile getiren Ağahatun, şunları söyledi:

“Ailemin verdiği desteği kimse vermedi. Bu başarılardan bilahare lüp içinden hiç çıkmayan, sadece babama yardım eden ben şu zaman gözümü olimpiyatlara diktim.” diyerek konuştu.

Halterde acun birinciliği, judoda bile olimpiyatlara katılma hedefi

Ağahatun, sağlık sorunları bulunan babasına işinde arkalama ettiğini, gübür topladıklarını, savsaklamak dağıttıklarını, apartmanı temizlediklerini, bahçeyi suladıklarını dile getirerek, ayrımsız yandan da spor yaşamının iki branşta sürdüğünü kaydetti.

Herhangi Bir iki branşta birlikte Türkiye birincisi olduğunu vurgulayan Ağahatun, “Seçkin iki dalda bile spor yapmaya devam edeceğim. Elan ongun başarılara yelken açacağım, elan gür şeyler başaracağım. Halterde acun birincisi oluşmak, judoda birlikte olimpiyatlara katılıp ülkemi anlatmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“Yüzümüzü güldürdü”

Cet Yaşar Ağahatun da kısaca 22 yıldır apartman görevlisi kendisine çalıştığını belirtti.

“Kızım spora başlamadan ilk kendi halinde, kimseyle konuşmayan, eve kapanan aynı çocuktu.” diyen Ağahatun, sporla kızının yaşamının değiştiğini anlattı.

Ağahatun, kızının gündeş haliyle geçmişteki hali beyninde nazik ayırt bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Çokça çekicilik duyuyorum. Yüzü güldü, yüzümüzü güldürdü. Başarılarının devamını bekliyorum. Gâh esenlik sorunlarımdan dolayı kızım bana bina işlerinde arkalama ediyor. Kızımın olimpiyatlarda başarılı olmasını, henüz faziletkâr yerlere ulaşmasını istiyorum. Kızımın kişi hayatını kurmasını istiyorum.”

“Şampiyonluk haberini duyunca babasıyla ağladık”

Ana Elif Ağahatun ise kızının spora başlamadan esbak yalnızlığının kendisini üzdüğünü söyledi.

Kızıyla gurur duyduklarını dile getiren Ağahatun, “Elan fena hâlde şeyler başaracağına eminim. Bökelik haberini duyunca babasıyla alay malay ağladık, sevinçten ve gururdan. İnşallah kendisi kabilinden mânialı olan kardeşine ve hep herkese örnek tamam, ayaklarının üzerinde durur. Yegâne dileğim öz hayatını kurtarsın.” şeklinde konuştu.

“Hiçbir zaman spora engel bir buut namevcut”

Kayapınar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Başkanı ve benzeri zamanda Ağahatun’un antrenörü Mehmet Güvenli Erdoğan da 8 branşta kısaca 70 sporcularının olduğunu rapor etti.

Genelde sporcularının sporla tanışmadan ilk evlerinden dışarı çıkmayan kişiler olduğunu anlatan Erdoğan, görme engelliler okulu ve bireysel namına kentte yaptığı taramalarda yetenekli sporcuları belirleyip ailelerinin de onayını aldıktan bilahare spora kazandırdığını belirtti.

Erdoğan, müşahede engellilerin sporla hayatının değiştiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Mizgin üzere birçok sporcumuz var, sporla hayatı değişti. Hayatı mütebeddil onlarca kişiyle karşılaştım. Spora katılıp, yoldaş edinip evlenen oldu, acun birincisi olan oldu. Tamlık engel grupları dört zar beyninde suret ‘ego yapamam’ demesinler. Ego birlikte bunlardan biriydim. Bugün dünya ve Avrupa şampiyonluğum var. Tek zaman spora ve sosyalleşmeye engel ayrımsız format yoktur. Sporcumuz Mizgin da başarılar elde etti. Hedefimiz şişman amma hiç sürekli çalışmamız lazım.”

Erdoğan, kulüp adına orak ayı ayında Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonunca Osmaniye’de planlı, 53 takımın katıldığı Rüyet Engelliler Halter Türkiye Şampiyonası’nda elde ettikleri başarılara değinerek, ayvaz ve kızlarda toplamda 4 kızıl, 7 sim, 1 bronz madalya başlamak için 12 madalya ve 2 kupayla kente döndüklerini, topluluk sıralamasında Türkiye 2’ncisi olduklarını bildirdi.



Share: