BDDK kararı ayrımsız nevi resülmal kontrolü mü?

Merkez Bankası’nın faizlere dokunmaması, KKM’nin cılız yük altında tutamaması üstüne devreye Bankacılık Bakı ve Düzenleme Kurumu (BDDK) girdi. Şirketlerin TL satarak yurtdışında swap yapmasını kısıtlayan BDDK geri dahi TL krediler için döviz varlığı sınırı getirdi.

BDDK’nın kararına göre şirketler TL kredi girmek istiyorlarsa BDDK’nın getirdiği temel büyüklüğünde döviz varlığı girmek zorunda. Hat ise şirketlerin döviz varlıklarının 15 milyon TL’yi aşmaması. Şayet 15 milyon TL’yi aşıyor yahut şirketin cirosu ile çalışkan büyüklüğünün yüzdelik 10’undan fazla dövizi varsa bu şirketler TL güven kullanamayacak. 15 milyon TL’yi aşmayan şirketler ise sınırı aşmama sözü vererek TL kredi kullanabilecek.

Bu kararın ardından dolar/TL Türkiye piyasaları kapanmışken bankalararası piyasada bağan hacimli işlemlerde 17.36 teklik seviyelerinden çabukça 16.40 liralık seviyelerine kadar geriledi. Saat 20:15 itibariyle dolar/TL 16.71 liradan iş görüyordu. Yüzdelik 3’e mümasil kayıplar yaşandı.

Evet BDDK’nin kararı elbette yorumlanmalı? Acun’dan Çiy Turhan’ın haberine bakarak, bankacılık kaynakları kararın hem şirketlere az daha döviz alımını pratikte yasakladığı amacıyla bire bir sermaye kontrolü yerine yorumlanabileceğini hem bile şirketlere döviz varlıklarını koca zorunluluğu getirdiğini vurguladı. Kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye’bile gerek pres sermayesi lüzum dış satım amacıyla TL itimat almadan etkin şeriklik haddinden fazla haddinden fazla beş altı.

FAİZ ARTIRMADAN TL TEVAKKI ETMEK İSTENİLİYOR

Bu eksen şirketlerin rotatif itimat kullanımını üstelik etkileyecek. Bankacılık kaynakları Minval Bankası’nın ürem artırmadan TL’deki derece kaybının önüne geçilebilmesi amacıyla bu tür makroihtiyati icraat getirildiğini belirterek antrparantez kamunun son dönemde tüzel kişilerin döviz alımlarının sürmesinin dahi bu adımı atılmasının nedenlerinden olduğunu kaydetti. Kaynaklar şirketlerin döviz varlıklarına karşın yüksek enflasyon ortamında düşük TL emniyet faizleriyle cesaret alıp dış alım amacıyla döviz ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek BDDK’nın döviz alımı için TL itimat kullanılmamasını istediğini dile getirdi.

IŞVEREN HESAPLARI VE VİOP

Şirketlerin bu temel sonrası ışıltı piyasada döviz harcamak zorunda kalacaklarını belirten kaynaklar şirketlerin ise döviz varlıklarını müşareket sahibinin hesaplarına aktarabileceklerini yahut VİOP’ta muamelat yapabileceklerini dile getirdi. VİOP’ta dahi fiziki tıpkısı alım satım olmadığı ve arada farkın Biçim Bankası tarafından kapatıldığı için dolar/TL’nin artışında sıkıntı etmeyeceği için bu yönde kararlar alındığını belirten bankacılık kaynakları Hat Bankası’nın da bundan sonra VİOP’ta elan faal düzlük alacağını vurguladı.

KISA VADEDE RAHATLATIR

Bankacılık kaynakları akıllıcasına repo politikası uygulanmadan bu zümre makroihtiyati tedbirlerde TL’nin değerinin korunmaya çalışılmasının bodur vadeli ayrımsız rahatlatma sağlayacağını kaydederek tafsilatlı vadede bu adımların daha şişman sıkıntılar yaratacağını vurguladı.

beraber, BDDK verilerine göre, 17 Haziran bakımından, şirketler mecmu mevduatlarının tahminî %60’ını yabancı parada tutuyor. Bu ihtişam, 2015’li yıllarda %30 dolaylarındaydı.

BDDK kararının peşi sıra dolar sert düştü

 

BDDK’dan ticari kredi kullanımına eskimemiş düzenleme

 

BDDK’dan ev kredilerine ilişik eskimemiş değişmeyen

 

BDDK’dan bireysel kredilere fren!

 

Share: