Abra Zindanlarına hayran kalan ziyaretçiler, içindeki pisliğe tepki gösterdi

Dara Zindanlarına hayran kalan ziyaretçiler, içindeki pisliğe aksülamel gösterdi

MARDİN – Mardin’dahi ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Yük Antik Kenti ve umum arasında “zindan” yerine tanıdık sarnıçlar, ziyaretçiler tarafından beğenilirken, kirli olmasına aksülamel gösterildi.

Mardin’e 30 kilometre uzaklıkta mevcut Denge Mahallesi’nde kayran alan ve tarihte Üst Mezopotamya’nın arz koca yerleşme yerlerinden olan Denge Antika Kenti’nde 1500 almanak şişman mezarın birlikte türlü yapılar bulunuyor.

6. yüzyılda Bizans İmparatorluğu’nun Doğu’daki serencam kalesi adına akseptans edilen Dara ve çevresi, o devir savaşların sunma bunaltıcı olduğu nahiye olduğundan 18 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde surlarla çevrilerek tıpkısı savunma sistemi oluşturuldu. O dönemde kısaca 40 bin nüfusun barındığı kentin akarsu ihtiyacı de yapılan sarnıçlar yoluyla giderildi. Bizans İmparatorluğu dönemine ilişik yapıların bulunduğu alanda yapılan kazı çalışmalarında bu sarnıçlar birlikte ortaya çıkarıldı.

Halk arasında “zindan” kendisine adlandırılan binlerce metreküp su alma kapasitesine topluluk akarsu sarnıcının, derinlik itibarıyla İstanbul’üstelik kâin ve 6. çağ Bizans dönemi eseri olan Yerebatan Sarnıcı’ndan 6 metre daha yoğun olduğu uzmanlar eliyle belirlendi. Kentte ziyarete mevrut vatandaşlar, yapılara hayran kalırken, yapıların temiz kullanılmaması ve kirli olmasına da aksülamel gösterilerek yetkilere ve evcil bölüt çağrıda bulunuldu.

“Bambaşka ülkelerde 50-100 yıllık kalıntılarına gözleri üzere bakıyorlar”

Ankara’dan mevrut ziyaretçilerden Erkan Sebep, arkadaşlarıyla Mardin ve peşi sıra Abra Antik Kenti zindanına geldiklerini söyledi.

Çokça adamakıllı yerler olduğunu değerlendiren Yıldırım, “Mimarisi mükemmel. Amma nedense insanlarımız bakmıyor. Yerlerde kağıt parçaları, yalanlar, yazık. O büyüklüğünde evire çevire yerlerimiz var tek şekilde değerini bilmiyoruz. Adamların (Avrupa) 50-100 senelik kalıntıları var gözü kabil bakıyorlar. Bizde her yerde devir akıyor ama tek şekilde bakmıyoruz. Biri orada şiddetli yakmış, biri yere izmarit atmış. Efsus!” ifadelerinde bulundu.

“21 yüzyılda bu mimariyi nüfuz etmek haddinden fazla zor”

Niğde’den mevrut ziyaretçilerden Adviye Yüksel ise eşinin Mardin’birlikte memur olduğunu, hem onu fethetmek için, hem dahi kentti müracaat etmek için geldiğini tabir etti. Seçme şeyin çokça sunturlu olduğunu dile getiren Yüksel, “Komple yerler. Haddinden Fazla hoşuma gitti. Ama beş altı eski beyefendinin dediklerine katılıyorum. Bari tarihimize henüz dolgunca cemaat çıkabilsek. Temas şeyi henüz güzelce değerlendirebilsek, değme yeri henüz bozulmamış tutabilsek. İnsanlar elbet hakeza tıpkısı husus yapmışlar. Elleriyle kuşkusuz işlemişler? 21 yüzyılda bu mimariyi çakozlamak çokça yumruk. Yer ufak ayrımsız sallantıda yıpranmamış binalar yıkılırken bunlar yüzyıllardır ayakta kalması büyük bire bir kader bence, tarihimiz ve ülkemiz için” diye niteleyerek konuştu.

Yetkilerin buralara ehil çıkmasını istediğini aktaran Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı.

“Geçmişimize cemaat çıkalım, çocuklarımıza pir benzeri vatan bırakalım”

“Bunların değerlendirilmesini isterim. Çevre halkının birlikte burayı henüz bozulmamış, henüz iyice tutmasını isterim. Seçme şey para emretmek değil, tarihi ve esbak elan heybetli. Geçmişimize ehil çıkabileceğiz ki, geleceğimize yatırım yapalım, çocuklarımıza adamakıllı ayrımsız vatan bırakalım.”



Share: